292014Kas
Yüzünüzdeki istenmeyen tüyler  & kurtulmanın 7 yolu

Yüzünüzdeki istenmeyen tüyler & kurtulmanın 7 yolu

İstenmeyen kıllar, hem kadın hem de erkeklerin sıklıkla çözüm aradığı sorunlardır.  Bazen işaret edilmedikçe, farkına bile varılamayan incecik bıyık tüyleri, birkaç adet uzamış sakal kılları dahi bir bayanın özgüvenini sarsabilir. Keşke sorun sadece bu kadar olsaydı….. Ne yazık ki, gerçekten tıbbi teşhis ve tedavi gerektirebilen, ciddi kıllanma olgularının sayısı da az değildir. Nedeni veya ölçüsü ne olursa olsun, pek çok kişi kozmetik, sosyal, kültürel veya tıbbi (hirsutismus, kıl dibi iltihabı, kıl dönmesi gibi) nedenlerle tüylerinden kurtulma yöntemleri aramaktadır. Özellikle toplumumuzda  bu alışkanlık, hem güzelliğin hem de temizliğin önkoşulu olarak kabul edilir.

Neyse ki yüz tüyleriyle mücadele etmek isteyenlerin önünde birkaç seçenek var. Tek sıkıntı sizin için doğru olan yöntemi bulabilmek.

Bu mücadeleyi hangi kategoride vermeniz gerektiğini hala tam kestiremediyseniz, herhangi bir tedavi yöntemine başvurmadan önce bir dermatoloğa muayene olun. Bir hormonal sorunla karşı karşıya olmadığınızın araştırılması gerekir. Bu aşamada Hormonlardan sonra yüzde istenmeyen tüylere sebep olan ikinci neden genetiktir. Dönüp yakın akrabalarınıza bir bakın. Eğer onların da yüzünün benzer kısımları tüylüyse, bu genetik eğilimin size miras kalmış olma ihtimali yüksektir.

Lazer; Bazı lazer cihazlarının tüylerin daha az çıkmasını sağlayarak oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. Lazerler kıl ve kıl kökündeki renk hücrelerini/ melanin pigmentini hedef alırlar. Maalesef bu tedavilerden hiçbiri bir atışta, yani bir seansta, tüm kıl foliküllerini ortadan kaldıramaz. Bu yüzden tüylerde %80-90 oranında bir azalma için birkaç tedavi seansı gereklidir. Tekrar eden seanslarda etkinlik artar. Bununla birlikte lazerler tüylerin tamamen ortadan kaldırılması açısından kalıcı olarak etkilidir; çünkü tüylerin yapı ve dokusunu değiştirirler. Sonuçlar her hasta için önceden çok kesin bilinemez ve değişkendir. Önemli olan uzman doktor kontrolünde,  cilt tipimize, sağlığımıza ve yaşam tarzımıza en uygun olan seçenekleri güvenle kullanmak;  yağmurdan kaçarken doluya yakalanmamaktır.

 Elektroliz; Elektroliz, iğneli epilasyon, biraz acı veren ve zaman gerektiren bir yöntemdir. Çünkü kıl foliküllerine teker teker iğneyle işlem yapılmasını gerektirir ve bir defada sadece tek bir kıl folikülü hedef alınır. Dolayısıyla bu müdahalede birçok küçük iğnecik söz konusudur. Etkili sonuçlar için birden çok tedavi seansı gereklidir. En çok da üst dudak ve kaş bölgesinde etkilidir.

 Ağda; Bu hızlı, uygulaması kolay bir yöntemdir.  Tüyü kökünden aldığı için kısa vadeli sonuç elde etmek isteyenler için uygundur. İşlem sırasında cilt bir miktar tahriş edebilir.  Bu yöntem batıklara, kıl folikülünde iltihaba sebep olabilir. Maliyeti düşük bir yöntemdir ve ürün seçerken dikkatli olunmalıdır. Salonlar ya da marketlerde satılan ürünler sunulan seçenekler arasındadır.

 Depilatörler (tüy dökücü kremler); Depilatörler evde uygulanabilen hızlı ve kolay bir seçenektir.  Cildi yakma, tahriş etme ve kuruluğa sebep olma ihtimalleri yüksektir.

 Beyazlatma; Kimyasal bir ağartıcı ile tüyler beyazlatılır. Brezilyalı kadınlar yüz tüylerini hiç tıraş etmezler, hep beyazlatma uygularlarmış. Bu yöntemde batık ihtimali yoktur, kalan kısmı da koyu renkli kol tüylerinize uygulayabilirsiniz.

 Tıraş; Tıraş istenmeyen yüz tüylerinde uygulanan yöntemler arasında en az travmaya sebep olan yöntemdir. Hızlı, kolay ve her yerde uygulanabilir. Ama sık sık tekrar gerektirir, batıklara sebep olabilir ve cildi tahriş edebilir, özellikle de cildiniz hassassa… Tıraş kıl folikülüne doğrudan etki etmez, yalnızca cilt yüzeyindeki tüyleri alır. Bu yüzden işlemin sıklıkla tekrar edilmesi gerekmektedir.

Cımbız; Çenedeki tek tük tüyleri bir cımbızla kolayca alabilirsiniz. Hızlı, etkili bir yöntemdir ve cildinizi tahriş etmez.

Hepimiz farklı genetik yepı, deri tipi, biyokimyasal ve hormonal yapıya sahibiz. Bu farklılıkları  belirlemek  için öncelikle tıbbi destek almalıyız. Bir deri hastalıkları uzmanına başvurarak, gerekli tetkikler yapılmalı; cilt tipi tayini, ışık duyarlılığı, kullanılmakta olan ilaçlar, geçirilmiş hastalıklar değerlendirilmelidir. Bazı özel durumlarda kalıcı epilasyon uygulanmaz ya da ertelenir; bazı kişilerde de epilasyonun hormon tedavisiyle desteklenmesi gerekebilir.