162019Ağu
Yazın süper yiyeceği “Domates”

Yazın süper yiyeceği “Domates”

Araştırmalara göre, domates tüketmek, cildi güneş yanıklarından ve günesin verdigi zararlar nedeniyle meydana gelen yaşlanma lekelerinden, melanom dışı deri ve diğer organ kanserlerinden  korumaktadır. Diyetlerinin içerisinde daha fazla domates ve domates ürünleri tüketenlerin ciltlerinde, daha az tüketenlere göre ultraviyole ışınlara karsi daha korunaklı oldukları gösterilmiştir.

İyi bir yaz domatesi suludur, güzel kokar ve ağızda güzel bir tat bırakır. Kış domatesi ise yeşil toplanır ve etilen gazı ile yapay olarak olgunlaştırılmış olabilir. Yapılan bir çalışmada olgunlaşmış domatesin, yeşil toplanan domatesten  daha fazla likopen, C vitamini  ve flavonoid  içerdiği bildirilmiştir.

Likopen domates başta olmak üzere,  karpuz, kayısı, papaya, pembe greyfurt, kuşburnu gibi kırmızı meyve ve sebzelerde olan ve bu besinlere kırmızı rengi veren maddedir. Domatesin çeşidine ve olgunlaşmasına göre içerdiği likopen miktarı değişir. Likopenin besinlerden alınımının yararlılığı besinlerin ısıtılması ve beraberinde yağ alınımı ile artar. Örneğin çiğ domatese oranla pişmiş domatesin yenmesi likopen  emilimini  arttırır.