222023Haz
Yaz günlerinde cildinize yaptığınız “güzellik yanlış” larını düzeltin

Yaz günlerinde cildinize yaptığınız “güzellik yanlış” larını düzeltin

Güneşin, sıcağın, anın akışına kapılarak her bayan gibi biz de yanlışlar yaptık. Mantığımızı dinlemedik, önerileri dinlemedik….Şimdi, sonbahar kapıdan bakıyor. Şu an biraz hasar tespiti yapmamız gerekir. Dik yakaların ve örgü atkıların içine saklanmak zorunda değilsiniz. Eğer sıcak havalarda cildinize ve kendinize iyi bakamadıysanız işte size cildinizde, saçınızda ve tırnaklarınızda ki tüm hasarı onaracak basit öneriler:

1. Mayo izleriniz mi var? Güneşe bağlı oluşan izler, o yazı nasıl geçirdiğinizi herkese anlatabilir. Aslında sonbahar gardırobu, bu izleri saklamanızda yardımcı olsa da meyve asiti içeren bir vücut jeli ölü derinizi atmanıza yardımcı olur. Duştayken, bir avuç şekerle birlikte köpürtülmüş duş jeli karışımını vücut cildinize yayın. Şeker tanecikleri eriyene kadar cildinizi ovun. Cildinizin pürüzsüz bir hale geldiğini göreceksiniz.

Ballı kahveli vücut peelingi de yapabilirsiniz. Süzme yoğurt (bir ölçü), bal (1/3 ölçü), limon suyu (1/3 ölçü) karıştırılır. En son çekilmiş kahve (yarım ölçü) ilave edin. Duşta cildinize 5-10 dakika nazik, dairesel hareketlerle uygulayın. Parmak uçlarınızla peeling yaparak durulayın. Son dokunuşu maden suyu ya da papatya çayıyla yaptıktan sonra kurulayın, nemlendirin.

1. Saçınızı ne kadar yıkarsanız yıkayın donuk mu gözüküyor? Yazın aşırı ter ve saç şekillendirici ürünleri saç diplerinde birikir, saç dibini tıkar ve parlamasını engeller. Derinlemesine temizleyen şampuan kullanabilir ya da kuaförünüzde parlaklık veren bir bakım yaptırabilirsiniz. Çok kolay bir ev bakımı ile de bu sorunu giderebilirsiniz. Elma sirkesi (bir ölçü) ve su (10 ölçü)’ yu karıştırır. Sprey şişeye koyup, nemli saça sıkın. Saçınızı rutin yaptığınız gibi kurutun. Koku gidecektir. Sirkenin asit yapısı nazikçe yazın saçınızda bıraktığı kalıntıyı temizler.

2. Alında sivilceleriniz mi oluştu? Sebebi, sizin güzel afilli şapkanız olabilir. Saç dibinize yakın olan küçük sivilceler ise, genellikle ter, yağ ve saç ürünlerinin gözenekleri tıkamasıyla oluşur. Salisilik asit içeren bir yüz yıkama jeli yüzünüzdeki ölü derilerin ve gözeneklerin temizlenmesine yardımcı olacaktır. 1 bardak suda hazırlanmış Alman papatyası (1-2 poşet) çayı ve 1-2 adet bebek aspirini karıştırın Sabah akşam cildinizi makyaj pamuğu kullanarak temizleyin.
Ayrıca, spor yaparken de saçınızı yüzünüzden uzak tutmaya çalışın. Şapka takmak yerine hava akımını sağlayan pamuklu bantlar takın.

3. Yüzünüz lekelendi, çilleriniz mi oluştu?

Bazı insanlar altın rengi gibi bronzluğu başarabilseler de çoğumuz güneşlendikten sonra çiller ve lekelerle karşılaşırız. Her ikisi de ultraviyolenin zararlı etkileridir. Cilt kendini güneş ışınlarından korumak için melanin üretir. Bu lekeleri bazı ürünlerle bir miktar soldurtabilirsiniz. Ancak, bir dermatologa gitmeniz daha akıllıca olacaktır.

4. Sivrisineklerin saldırısına mı uğradınız? Şimdi de onları kaşımaktan vücüdunuzda izler mi kaldı? Sinek ısırmalarında önemli olan önce yaranın iyileşmesidir. Yani, ne kadar zor olsa da ellerinizi uzak tutmanız gerekir. Oluşan lekelerin nedeni derimizin ekstra pigment üretmesidir. Ne kadar çok kaşırsanız o pigment o kadar koyulaşır. Üstlerine hidrokortizonlu bir krem sürebilir (hipocort krem), vücut losyonunuzu laktik asit içeren ürünlerle değiştirebilirsiniz. Laktik asit (süt asiti) cildinizi nazikçe nemlendirir.

5. Parmak arası şıpıdık terlikler ve açık ayakkabılarınız ayaklarınızı rende gibi pürüzlü mü yaptı? Açık ayakkabılarla yürümek topuklarınızda çatlamaya neden olur. Ancak, ayaklarınızı botların içine saklamak zorunda değilsiniz. Aspirin sizin için bu baş ağrınızı çözen güzel bir alternatiftir. Birkaç adet bebek aspirinini bir miktar su ve limon suyuyla karıştırıp oluşan macunu çatlamış derinize sürün. Ayağınızı sıcak bir havluyla veya streç filmle sarın ve birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Aspirinin içinde bulunduğu salisilik asit sayesinde ölü derilerden kurtulursunuz. Ayrıca en az haftada bir kez, gece yatmadan önce, ayaklarınıza vazelin sürüp, pamuklu bir çorap giyip öyle yatın. Yumuşak bir ayaklarla uyanacaksınız.