32022Mar
Nasıl bir güneş koruyucu kullanmalısınız ?

Nasıl bir güneş koruyucu kullanmalısınız ?

Mineral filtre içeren güneş koruyucu ürünleri tercih edin…

Güneşten koruyucular, fiziksel ve kimyasal koruyucular olmak üzere iki çeşittir.  Fiziksel koruyucular; ciltte bir tabaka oluşturarak, güneşin zararlı ışınlarını yansıtırlar. Çinko oksit ve titanyum dioksit gibi doğal mineraller içerirler. Etkileri, sürüldükleri anda başlar. Deriden emilimleri, alerji riskleri yoktur. Çocuklar, hamileler, hassas, akneli, rozaseli ciltler ve kimyasal malzemelerden kaçınmak isteyenler için daha uygundur. Geniş alanlarda kullanılabilir. Kimyasal koruyucular; içerisinde potansiyel olarak deriden emilebilen (oksibenzon, avobenzon, oktokrilen, mexoryl vb) filtreler içerirler.  Yüzücü, sporcu gibi su geçirmez bir seçenek isteyen ya da tekraralamayı unutabilecekler ( 2 saatte bir) için uygundur. Güneşle temastan 20  dakika önce sürülmelidir. Alerjik, toksik, hormonal etkileri olabilir. Sistemik emilimleri olabileceği için geniş alanlarda kullanımı çok uygun değildir.

“Dünya Sağlık Örgütü”, özellikleri aşağıda belirtilen güneş kremlerinin kullanılmasını tavsiye etmektedir. Güneş kremleri:

  • Geniş spektrumlu koruma (UVA ve UVB ışınlarına karşı korumalı) sağlamalı.

  • Güneşten koruma faktörü (SPF) 30 ve daha yüksek olmalı.

  • Suya dayanıklı olmalıdır.

Yukarıdaki üç maddeye uygun olan güneş kremleri, cildinizi güneş yanıklarına ve erken yaşlanmaya karşı korur. Ancak, yalnızca güneş kremi kullanmak sizi tamamıyla koruma altına almaz. Cildin korunması ve cilt kanserinin erken teşhis edilmesi için  tavsiyeler:

  • Güneşe maruz kalan tüm ciltlere, geniş spektrumlu, suya dayanıklı, 30 (SPF) ya da daha yüksek koruma faktörlü güneş kremini çekinmeden, bol miktarda uygulayın.   “Geniş spektrum” hem UVA hem de UVB ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlar. Ürünlerin etiketinde belirtildiği şekilde, ya da yaklaşık iki saatte bir, hava bulutlu da olsa yüzdükten ya da terledikten sonra güneş kremini yeniden uygulayın.

  • Koruyucu giysiler giyin, uygun olduğu taktirde, uzun kollu, pantolon giyip geniş bir şapka ve güneş gözlüğü takabilirsiniz.

  • Gölge varsa, gölgeye kaçın, bildiğiniz üzere güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatler sabah 10.00 ile öğlen 14.00 arasıdır.  Yani, gölgenizin sizden kısa olduğu saatlerde siz de gölgede durmaya çalışın.

  • Su, kar ve kum olan yerlerde ekstra tedbir alın, çünkü su, kar ve kum zararlı güneş ışınlarını yansıtır ve dolayısıyla güneş yanığı riski artar.

  • D vitaminini sağlıklı beslenerek daha güvenli bir şekilde, bazen de vitamin takviyeleriyle alın, bunun için güneş aramayın.

  • Solaryumdan uzak durun.  Güneşin ultraviyole ışınları ve solaryum cilt kanserine ve kırışıklıklara neden olabilir. Bronz görünmek istiyorsanız, güneşsiz bronzlaştırıcılar kullanabilirsiniz ama bu ürünleri kullansanız bile güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin.

  • Doğum gününüzde doğduğunuz elbiseyi yani cildinizi kontrol edin. Cildinizde bir değişiklik, büyüme ya da kanama fark ederseniz bir dermatologunuza  görünün. Cilt kanseri, özellikle erken teşhis edildiğinde tedavi oranı yüksek bir kanserdir.