172020Mar
Kuru cilt-El Egzaması ve Coronavirus (Covid-19)

Kuru cilt-El Egzaması ve Coronavirus (Covid-19)

Lütfen dikkat: Bu öneri sadece aşırı sabun kullanımı ve sık el yıkamanın cilt üzerindeki etkisini yönetmeye yöneliktir.


El dezenfeksiyonu,  enfeksiyonun  kontrol stratejilerinin önemli bir parçasıdır ve en az 20 saniye boyunca düzenli el yıkama önerilir.

• El yıkama için normal el yıkama deterjanları tercih edilmesine rağmen, el dezenfektanları ve alkol %70 coronavirüs yayılma riskini azaltmak için kullanılabilir.

• Sabun, alkol, dezenfektan jeller ve su ile sık maruz kalmak kuru cilde ve temas/kontak dermatite (bir çeşit egzamaya) neden olur. Kontakt dermatit; el cildinde kuruma, kaşınma, kızarıklıklar, küçük kabarcıklar, ağrılı çatlaklara neden olabilir. Zaten normalde de hassas veya kuru bir cildiniz varsa, ellerinizi normalden daha fazla yıkadığınız için, bu duruma özellikle duyarlı olabilirsiniz. Ayrıca bu içinde bulunduğumuz durum nedeniyle, cildi aşırı temizleme ajanlarıyla maruz bırakarak, bariyer/koruyucu özelliklerini de bozmuş oluyoruz.

Cildinizdeki hassasiyetin ya da sık el yıkamanın cilt üzerindeki etkisini nasıl en aza indirebiliriz.

Klasik el sabunları/köpük temizleyiciler/sıvı sabunlar yerine eczanelerde satılan (deterjan içeriği olmayan) cilt temizleyicileri ya da bebek şampuanlarını kullanın. Bu ürünler; cildin kendi doğal yağ içeriğini bozmaz, cilde nem sağlar, tahriş ve kuruluk oluşturmaz.

• Ellerinizi yıkadıktan sonra ovalayarak değil, tamponlayarak tek kullanımlık yumuşak peçetelerle kurulayın.

• Nemlendiriciler el egzamasının önemli bir parçasıdır. Cildin hasar görmüş dış-koruyucu tabakasını onarmaya yardımcı olur ve cildin nemini hapseder. Elleriniz her yıkandıktan sonra, gün boyunca sık sık ve cilt her kuruduğunda uygulayın.

• Unutmayın! Cildin onarım ve yenilenme zamanı gecedir. Yatmadan hemen önce yoğun bir nemlendirici tabakası uygulayın, tercihen pamuklu bir eldiven giyin ve gece boyunca bırakın.

• Şiddetli el egzamanız varsa ya da enfeksiyondan şüpheleniyorsanız (cildinizde sızıntı, akıntı, yangı varsa) dermatologunuzdan yardım alın. Reçeteli tedavilere ihtiyacınız olabilir.