282022Şub
Kırışıklık kotanızı arttıran 6 günlük alışkanlığınız…

Kırışıklık kotanızı arttıran 6 günlük alışkanlığınız…

Yaş, beraberinde hem bilgelik hem de kırışıklık getirir! Yaşla gelen bilgelik bizi mutlu eder ama kırışıklık konusunda aynı şeyi söylememiz pek de mümkün görünmüyor. Saati tersine çeviremesek de yüzümüzdeki çizgilerin daha geç ortaya çıkmasını, ya da daha az derin olmasını sağlayabiliriz. Kırışıklık kotanızı arttıran bazı günlük alışkanlıklarınızdan vazgeçerek kırışıklıklarınızı azaltabilirsiniz

Sakız çiğnemek

Ferah nefes meraklılarına kötü bir haber… Sakız çiğnemek kırışıklıklara neden olur çünkü sakız çiğnerken ağzınızı sürekli farklı şekiller almaya zorlarsınız. “Sık sık sakız çiğniyorsanız, bu şekiller ağzınızın kenarında aşağıya doğru bir eğilime, çene altı bölgesinde kas belirginleşmesine neden olur.” Bu kırışıklıklar oluştuğunda artık durumu tersine çevirmek çok zor hale gelir. Sakız çiğnemek yerine, ferah bir nefes için, naneli ürünler, drajeler kullanabilir, gargara yapabilirsiniz.

Yüzüstü uyumak

Yüzünüze sürekli baskı yapmak (yüzüstü yattığınızda yastığınız bu tür bir etkiye enden olur) çizgilerin oluşmasına, dolayısıyla bir süre sonra kalıcı kırışıklıklara neden olur. Uykunuzda kaşlarınız çatmak da kırışıklıkları arttıran gece alışkanlıklarında biridir. Çözüm: sırt üstü uyuyabilirsiniz (uyurken yüzüstü dönmenizi engellemek isterseniz dizlerinizin altına bir yastık koymayı deneyin, bu yüz üstü dönmek istediğinizde sizi caydıracaktır).

Sigara içmek

Sigarayı bırakmak için ortada birçok neden var. Ama yine de bu listeye bir yenisini eklemek gurur verici: sigara daha kısa bir sürede daha yaşlı görünmenize sebep olur. Yapılan bir araştırmaya göre sigara cildinizdeki kan akışını kısıtlar ve bu yüzden cilt hücrelerinin sağlıklı kalmak ve yenilenmek için ihtiyaçları olan oksijeni almalarını engeller. Ayrıca, sigara dumanının içerisindeki kimyasallar ciltteki lifleri ve elastini kırar. Son olarak da dudaklarımızın sigara içerken aldığı şekil yüzünden ağız çevremizde ince çizgiler oluşur.

Şeker sevenler dikkat!
Tatlılara sıklıkla evet diyenlerin bel çevrelerinden bunu anlamak mümkün ama şekerli yiyecekleri çok tüketmek aslında cilde de zarar veriyor. “Şeker molekülleri glikasyon adı verilen bir süreçle dokulara bağlanır.” Glikasyon sonucunda kanımızda yeni zararlı moleküller ortaya çıkar ve bu yeni sabotaj faktöeleri cildin gergin ve sıkı kalmasını sağlayan dermal liflere, kolajen ve elastine zarar verirler.

Güneş kreminin isteğe bağlı olarak kullanıldığını düşünmek

“Kırışıklıkları önlemek için yapabileceğiniz en önemli iki şeyden biri güneş kremi kullanmak, diğeri de güneşten kaçınmak. Güneşten sonsuza kadar uzak duramayacağımıza göre, her gün, geniş spektrumlu, suya dayanıklı, SPF 30 bir güneş kremi kullanmakta fayda var. “Her gün” kısmına lütfen dikkat! Güneş kremi sürmeden hemen hızlı bir şekilde arabayla bir yere gitmek bile cilt hasarına neden olabilir. Bazı dermatologlar insanların yüzlerinin sol kısmında daha çok kırışıklık olduğunu belirtir, yani, yüzümüzün sol kısmı araba kullanırken güneşe maruz kaldığı için dikkatli olmamız gerekmektedir.

Akıllı telefonu olmadan yaşayamayanlar!

Telefonlarımız ve tabletler çene altı kırışıklıklarımızın kısmi sorumlularıdır. Boynumuzun hiç de alışkın olmadığı bir açıda saatlerce bu teknolojik aletlere bakıyoruz. Bunun etkilerini  boyun ağrısı ve göz rahatsızlığı olarak hemen hissetsek de zamanla başka sorunlarla da karşılaşabiliriz. Telefon ya da tablet ekranına daha ergonomik bir şekilde bakarsak (mesela tabletleri dik tutmaya yarayan o hiç kullanmadığınız aksesuarı kullanmaya başlayabilirsiniz) bu bölgedeki çizgileri azaltabiliriz.