192015Oca
Kırılgan tırnaklara son…

Kırılgan tırnaklara son…

Tırnaklarımız, genel vücut sağlığımızı yansıtır, duyusal algılamamızı sağlar, parmak uçlarımızı korur ve estetik olarak parmak güzelliğini bütünler. Onlar olmadan bir iğneyi tutabilmek, fermuar çekmek ya da düğme iliklemek pek mümkün değildir.
Kuru, yumuşak ya da kırılgan tırnaklar pek çok kişinin ortak sorunudur. Kozmetik pazarında ve reklamlarda pek çok ürünün bu konu için fayda sağladığı belirtiliyorsa da, gerçekte sorun genel sağlık durumunuza, yaşam tarzınıza ve beslenme alışkanlığınıza bağlıdır. Beslenme yetersizliği, dengesiz diyet uygulamaları, demir eksikliği, dolaşım bozukluklarında ve sık su ve deterjanla (diğer kimyasal maddeler de dahil) la temas edenlerde izlenir. Su ve sabunla sık temas edenlerde tırnağın su içeriği değişir. Tırnaklar nem kaybeder, kurur ve kolay kırılgan hal alır.

Kırılgan tırnaklardan korunmak için..

  1. Su ve deterjanla sık temastan kaçının. Meslekleri gereği su ve kimyasallarla (sabun, deterjan vb.) sık teması olanlar koruyucu eldiven kullanmalıdır. Eldiven, tırnakların kurumasını, kırılmasını ve birçok tırnak hastalığını önler. Ancak eldiven uzun süreli elde kalmamalıdır; havasız bırakabilir, terlemeyi artırır, nemli ortam yaratır. Mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar.

  2. Tırnaklarınızı kısa kesin. Metal törpüler kullanmayın. Makas ve törpülerinizi kullanırken, tek yönlü hareket edin. Törpüyü ileri geri hareket ettirmekten kaçının. Tırnaklarınızı oval yerine kare törpüleyin.

  3. Yumuşak ve ince tırnaklar için geliştirilen, ptotein, reçine ve plastikleştirici ürünler içeren güçlendirici  cilaları kullanın. Örneğin, “Naloc tırnak cilası” ya da tırnak kalınlaştırıcı kozmetik cilalar kullanabilirsiniz. Tırnak plağını güçlendiren cilalar, normal cila yerine   kullanılabileceği gibi, renkli cilalara astar olarak ta kullanılabilir.

  4. Saç ve tırnak vitamini olarak bilinen “Biotin-H” beslenme desteği alabilirsiniz (günde 2,5-10 mg).

  5. Kırmızı gibi koyu renklerde oje kullanıyorsanız tırnaklarınızın sararmasını ve kırılmasını engellemek için öncelikle bir koruyucu baz kullanın.

  6. Gün içinde elinizi yıkadıktan sonra nemlendirici sürmeyi de ihmal etmeyin. Özellikle akşam yatarken ya da gerekirse gün içinde zeytin yağı, gliserin, parafin ya da likit yağ içeren   ürünlerle tırnakları nemlendirin.

  7. Uçakla seyahat ediyorsanız, saat başı el kremi sürün; çünkü uçakla seyahat cildinizi ve tırnaklarınızı önemli derecede kurutur.

  8. Tırnaklarınız beyaz ve inceyse, mantar ihtimalini göz ardı etmeyin. Doktorunuza danışınıp tedavi konusunda yardım alınız.

  9. Kutu ya da malzemeleri açmak için tırnaklarınızı kullanmayın. Daha çok parmaklarınızı kullanın.