142019Oca
Kepekli saç ve bakımında öneriler…

Kepekli saç ve bakımında öneriler…

Saçlı deride kepeklenme oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Beyaz veya sarımsı- beyaz renkte, kuru, uçuşan pulcuklar ve hafif kaşıntı ile dikkati çeker. Kişinin kendine olan itibarını azaltır ve olumsuz sosyal görüntüye yol açar. Özellikle, koyu renkli saçlara sahip kişilerde saçlarda;  koyu renkli giysi giyenlerde yaka ve omuzlarında estetik olarak hoş olmayan bir görünüm oluşturur.

Pek çok kişi kötü hijyen belirtisi olduğunu düşünür, ancak doğru değildir. Tamamı ile kişisel, hormonal ve genetik özelliklere bağlıdır. Saç spreyi ve jellerin aşırı kullanımı, saç boyalarının uygunsuz kullanımı, elektrikli saç bigudilerinin aşırı kullanımı, soğuk hava, kuru ısıtıcılar, sıkıca oturan şapkalar ve eşarpların kullanımı, saçların nadiren şampuanlanması ve yetersiz durulanması, stres ve gerginlik gibi faktörler de kepeklenmenin artmasına neden olabilir.

Kepeklenme doğal bir süreçtir; tamamen yok edilemez, ancak kontrol edilebilir. Sıklığı ve şiddeti kepeğe karşı ürünlerin kullanılmasına ve saçın şampuanlanma sıklığına bağlıdır. Gerek eczanelerde gerek kozmetik marketlerde şampuanlar, kremler ve bakım ürünleri bulunmaktadır. Kepek şampuanları, temelde normal saç şampuanlardır; içlerine katran, kükürt, çinko, salisilik asit gibi ilaç eklenmiştir.

 Kepekli saç bakımında öneriler

  1. Kepekli saçlar için uygun tıbbi şampuanlar kullanın. Şampuan kutunuzun üzerindeki kullanma önerilerine uyun. En iyi sonuçlar, kutu üzerindeki kullanım talimatlarına uyarak elde edilir. Örneğin, bazı şampuanların durulanmadan önce etkilenen alanda 5-10 dakika bırakılması önerilmektedir.  Bazılarında ise bekletmeye gerek olmayabilir.

  2.  Kepeklenme kontrol altına alındıktan sonra medikal şampuanlarla yıkama sıklığı haftada iki kez veya gerektikçe kullanılmak üzere azaltın. Diğer günlerde “günlük kullananıma uygun” şampuanlar kullanın. Saçlarınızı, en fazla günde bir kez şampuanla yıkayın.

  3. Katran içeren şampuanlar kullandığınızda dikkatli olun. Açık renk, gri ve beyaz saçları boyar. Açık renk saçlar farklı alternatif kullanmalıdırlar. Yine katran güneş hassasiyeti yapabilir. Yaz aylarında güneşten korunmak (şapka, eşarp vb) gerekebilir.

  4. Kullandığınız şampuanı 4-5 hafta denedikten sonra yeterli sonuç alamadıysanız , farklı etken madde içeren başka şampuan deneyin.

  5. Eğer saçlı deriniz yaygın ve yoğun pulcuklarla kaplı ise önce ılık zeytinyağı uygulayın. Birkaç saat saçlı deride bırakıldıktan sonra tıbbi bir şampuanla yıkayın.

  6. Kepeklenme tedavisinde “Bal” kullanabilirsiniz. 10 ölçü ılık su ile 1 ölçü bal’ı karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı 4 hafta boyunca gün aşırı saçlı deriye 2-3 dakika ovalayarak sürün; 3 saat sonra ılık su ile yıkayın. Daha sonra haftada bir uygulamaya geçebilirsiniz.

  7. Normal kullandığınız şampuan kutusu içine 10 adet aspirini ezerek ilave edin. Bu şampuanla saçlarınızı yıkayın.

 Sonuç alamıyor, kepeklenme, kaşıntı, kızarık artıyorsa mutlaka dermatoloğunuzdan yardım alın. Ayrıntı ve adres dermatoloğunuzdur.