22016Mar
Hiperhidroz (Aşırı terleme): Teşhis ve Tedavi

Hiperhidroz (Aşırı terleme): Teşhis ve Tedavi

Aşırı terleme teşhisini nasıl koyulur?

Hiperhidrozu teşhis etmek için hasta muayene edilir. Muayene esnasında, vücudun aşırı terleyen bölgelerine daha yakından bakılır. Ayrıca, oldukça spesifik bazı sorular sorulur. Bu şekilde hastanın neden aşırı terlediği anlamaya çalışılır. Bazen tıbbi testlerin yapılmasına gerek duyulabilir. Bazı hastalarda ter testi olarak adlandırılan testin yapılması gerekli görülebilir. Bu testte hastanın cildinin bazı kısımları, hasta terlediğinde mora dönen bir tür pudrayla kaplanır. Terlemeye neden olan tıbbi sorunun bulunması için başka tıbbi testlere de ihtiyaç duyulabilir.

Aşırı terleme nasıl tedavi eder?

Tedavi türü hiperhidrozun türüne göre ve aşırı terlemenin vücudun hangi bölgesinde meydana geldiğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca, hastanın genel sağlık durumu ve diğer faktörleri de göz önünde bulundurulur.

Hiperhidroz kontrolüne yönelik kullandıkları tedaviler:

Antiperspirantlar

Bu yöntem genelde,  tavsiye edeceği ilk tedavidir. Maliyet açısından uygun olup, doğrudan uygulamalarda antiperspirantlar oldukça etkili olabilmektedirler. Normal ya da klinik açıdan daha güçlü bir antiperspirant tavsiye edilebilir. Bazı hastalar daha güçlü antiperspirantlara ihtiyaç duyarlar ve bu amaçla reçeteyle satılan antiperspirantları tercih edilebilir.

Kullanım: kol altı, eller, ayaklar ya da saç hizasına uygulanır. Nasıl etkili olur: antiperspirantlar cildin en üst tabakasında kalır. Kişi terledikçe, antiperspirant ter bezlerinin içine çekilir ve ter bezlerini tıkar. Vücudunuz ter bezlerinin tıkanmış olduğunu algıladığından, bir sinyal verir ve bu kadar fazla ter üretmemesini söyler. Yan etkiler: antiperspirant kullandıktan sonra bazı kişilerde yanma hissi gelişebilir, cilt tahriş olabilir. Bu gibi durumlar görüldüğünde dermatoloğunuza bildiriniz. Antiperspirantı kullanma şeklinizi değiştirerek bu yan etkileri azaltmanız mümkündür.

Antiperspirantlar meme kanseri ve Alzaymır riskini arttırır mı? Bazı hastalar antiperspirantların meme kanserine yol açtığı düşüncesindedir. Bazıları ise Alzaymır riskini arttırdığı düşüncesiyle endişe duyar. Şimdiye kadar antiperspirant kullanımının meme kanserine ya da alzaymıra yol açtığına dair herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

 İyontoforez (terlememe makinası)

Elleriniz, ayaklarınız ya da her iki bölgede birden aşırı terleme görülüyorsa, bu seçenek uygun olabilir. Bu, bir evde tedavi yöntemidir. Ellerinizi ya da ayaklarınızı, musluk suyuyla dolu çok derin olmayan bir kaba sokarsınız. Siz bunu yaparken, tıbbi bir cihaz suya düşük voltajlı elektrik akımı gönderir. Birçok kişide rahatlama görülürken, bazıları bu tedavinin fazla zaman aldığını düşünmektedir. Kullanım: eller ve ayaklar. Nasıl etkili olur: elektrik akımı ter bezlerini geçici olarak kapatır. Birçok kişide ter bezlerinin kapatılması için 6 ila 10 tedavi seansına ihtiyaç duyulur. İyileşme sağlamak istiyorsanız, cihazı dermatoloğunuzun tavsiye ettiği sıklıkta kullanarak tedaviye başlarsınız. İlk başta haftada 2 ila 3 seansa gerek duyabilirsiniz. Bir seans yaklaşık 20-40 dakika sürmektedir. Sonuç almaya başlandığında, tedavi, sonuçları muhafaza etmek için gerekli olduğu şekilde tekrar edilir. Bu tekrar sıklığı, haftada bir ila ayda bir arasında değişebilir. Yan etkiler: bazı hastalarda cilt kuruluğu, tahriş, tedavi sırasında rahatsızlık hissi duyulabilir. Yan etkiler görüldüğünde doktorunuza bildiriniz. Ufak değişiklikler genellikle yan etkileri ortadan kaldırır.

Botulinum toksin enjeksiyonu

Aşırı terlemeyi tedavi etmek için hastanın kol altının birçok yerine çok küçük miktarlarda botulinum toksin enjekte edilmesi gerekmektedir. Doğru bir şekilde uygulandığında hastalar hafif bir ağrı ve rahatsızlık hissi duyarlar. Kullanım: kol altı.. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu tedavinin kol altına uygulanmasını onaylamıştır. Bazı araştırma bulgularına göre bu tedavi, vücudun diğer bölgelerinde de etkili olabilir. Bu tedavi saçlı derisi aşırı terleyen menopoz sonrası dönemdeki kadınlara yardımcı olabilir. Ayrıca, el ve ayaklardaki aşırı terleme sorunu konusunda da etkili olabilir. Nasıl etkili olur: enjeksiyonlar, vücuttaki ter bezlerini uyaran bir kimyasalı geçici olarak bloke eder. Birçok hasta tedaviden 4-5 gün sonra sonuç alır. Tedavinin etkisi yaklaşık 4-6 ay sürer, hatta bazen bu süre daha da uzun olabilir. Aşırı terleme yeniden başladığında tedavi tekrar edilebilir. Yan etkiler: en sık görülen yan etki kasların zayıflamasıdır, ellere enjekte edildiğinde bu görülebilir.

 Reçeteli ilaçlar

Bazı hastalar geçici olarak terlemeyi önleyen ilaçlar yazdırırlar. Bu ilaçlar vücudun her yerinde etkilidir. Nasıl etkili olur: Bu ilaçlar ter bezlerinin çalışmasını durdurur. Atletler, sıcak yerlerde çalışanlar ve ılıman iklimi olan yerlerde yaşayanlar bu tedaviye başlarken çok dikkatli olmalıdır; çünkü bu gibi durumlarda vücut kendini soğutamayabilir. Kullanım: Bu ilaçlar tüm vücuttaki terleme sorununu etkili bir şekilde çözebilir. Bu ilaç, sadece saçlı derileri çok fazla terleyen menopoz sonrası dönemdeki kadınlar için de etkili olabilir. Yan etkiler: ter bezlerinin çalışmasını durduran ilaçlar, ağız kuruluğu, göz kuruluğu, bulanık görmeye neden olabilir. Yüksek dozlarda yan etki riski artar. Bu ilacı almadan evvel dermatoloğunuza danışıp kişisel riskleri ve faydaları değerlendirmelisiniz.

Cerrahi tedavi

Diğer tedavilerden sonuç alınmazsa ameliyat düşünülebilir. Ameliyat kalıcıdır ve bazı riskleri vardır. Ter bezlerinin cerrahi işlemle alınması veya sempatektomi ameliyatları terleme sorununu tamamen ortadan kalıdırabilir. Sempatektomi, hiperhidroz tedavisinde kullanılan diğer bir ameliyat yöntemidir. Bu, cerrahın ameliyathanede gerçekleştirdiği majör bir cerrahi işlemdir. Sempatektomi boyunca, cerrah vücudunuzun ter bezlerine gönderdiği sinir sinyallerini durdurmaya çalışır. Bunu yapmak için de bazı sinirleri kesmesi ya da ortadan kaldırması gereklidir. Kullanım: Ter bezleri cerrahi yöntemle alınarak kol altı bölgesi tedavi edilir. Sempatektomi en çok avuç içlerindeki aşırı terlemeyi ortadan kaldırmak üzere kullanılır. Yan etkiler: Her ameliyat risklidir. Ter bezleri kol altından alındığında, enfeksiyon riski ortaya çıkar. Hastalarda ağrı ve morarma görülebilir. Bunlar geçicidir. Ancak, kalıcı bazı yan etkiler de görülebilir. Kol altında his kaybı ve yaralar olası kalıcı etkilere örnek olarak gösterilebilir. Bazı hastalarda reaksiyonel terleme olarak bilinen bir durum gelişebilir. Reaksiyonel terleme, hastanın hiperhidroz döneminden daha çok terlemesine yol açabilir.

Ayrıntı ve tedavi seçeneği için dermatologunuzdan yardım alın .