282022Nis
Güneşten korunmada  SPF  hakkındaki  mitler & gerçekler

Güneşten korunmada  SPF  hakkındaki  mitler & gerçekler

Güneş ışınları dünyadaki yaşam için gerekli eşsiz enerji kaynağıdır.

Mod’umuzu düzeltir, stresimizi giderir, zihinsel  aktivitemizi artırır, deri vitamini olarak tanımlanan D vitamini sentezini sağlar. Faydalı etkileri yanında deri kanserine ve erken deri yaşlanmasına neden olması gibi çok zararlı etkileri de vardır.

Güneşten koruyucu ürünler, cildimizi güneşin zararlı etkilerinden kısmen de olsa koruyabilmektedirler. Genellikle ürünlerin üzerinde SPF (Sun Protection Factor/güneşten koruma faktörü), “geniş spektrum” gibi açıklamalar yer almaktadır. Doğru SPF’ li güneşten koruyucu krem  seçmek  çok  önemlidir. Ancak yapılan çalışmalara göre, kutu üzerinde yazan güneşten koruma faktörü (SPF)  ile uygulama  sonrasında  saptanan SPF değeri eşleşmemektedir. Bu da demek oluyor ki her zaman beklediğiniz koruyucu etkiyi alamayabilirsiniz. Bu nedenle aşağıdaki uyarıları dikkate almamız gerekir.

 SPF  hakkında bilmeniz gereken gerçekler

  • SPF içeren bir güneşten koruyucu güneşin tüm dalga boylarına etkili değildir. Kutu üzerinde belirtilen SPF değeri, sadece ultraviyole- B (UVB) ışınına karşı korumayı ifade eder. UVB ışınları güneş yanıklarından sorumludur. Ultraviyole-A (UVA) ışınından koruma sağlamaz. UVA ışını renk koyulaşmasından sorumludur. Güneşten koruyucu alırken etikette UVA filtresinin olup olmadığını kontrol ediniz. İdeal bir güneşten koruyucu hem UVA hem de UVB filtresine sahip olmalıdır. “Geniş spektrum (aralık)” etiketi varsa hem UVB hem de UVA filtresi içeriyor demektir.

  • Güneşten koruyucu ürününüzü, cömertçe, giysilerinizin kapatmadığı tüm alanlara uygulayın. Cildimizin yüzey birimi başına uygulanması gereken standart güneş koruyucu miktarı (güneş koruyucu kalınlığı)  deri yüzeyinin  cm²’i başına 2mg’ dır. Yani tüm vücut için 30 miligram ürüne ihtiyaç vardır. Bu miktar da yaklaşık bir küçük su bardağı (shot bardağı) kadardır. Çoğu kişinin önerilen miktarın ancak %20-50 (1/3’nü)’ni kullandığı saptanmıştır.

  • Ürün etiketindeki SPF değeri gerçek koruma değerini göstermez. Yani, SPF 30 demek, iki kat SPF15 koruma sağlıyor demek değildir.

  • SPF 15 UVB ışınının %93’nü, SPF 30  %97’sini, SPF 50 ise %98’ini engeller. Hiçbir güneşten koruyucu UV ışınlarına karşı %100 oranında koruma sağlamaz. Bu nedenle SPF 50 üzerindeki değerler, UVB ışınını engellemek adına çok farklılık göstermez. Doktorunuz özel bir koruyucu önermediyse, normal koşullarda SPF 30 değerine sahip güneşten koruyucu kullanmak yeterlidir.

  • Güneşten koruma değeri ürün etiketinde belirlenen SPF değerinin %20-50’i kadar olduğu bildirilmiştir.  Bir diğer değişle,   bir güneşten koruyucudan beklenilen ortalama koruma,  belirtilen SPF’nin üçte biri kadardır. SPF 15 olarak belirtilen güneşten koruyucu  ortalama 5 kat koruma sağlar; 15 kat koruma sağlamaz.