12020Tem
Güneş yanıklarından sonra ne yapmalısınız?

Güneş yanıklarından sonra ne yapmalısınız?

“Güneş yanığı” kelimenin tam anlamıyla cildin güneşe bağlı yanmasıdır. Diğer yanıklardan farklı olarak, siz fark etmeden yavaş yavaş gelişir. Ağrısı, yangısı ve benzeri belirtileri cilt rengine/tipine bağlı olarak birkaç saat ile 5-6 saat sonra hissedilir; bir hafta içinde hafifler ve geçer.  Ancak, cildinize ve genetik kodlarınıza verdiği hasar kalıcıdır. Zaman içinde yaşlanma ve cilt kanserleri gelişir.

Güneş yanıklarına mümkün olduğunca hızlı bir şekilde müdahale edilmesi önemlidir. Güneş yanıklarında, ultraviyole ışınına daha fazla maruz kalınmaması gerekir.  Dermatologların güneş yanığı tedavisiyle ilgili tavsiyeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücut ısısını azaltmak için ılık kompres ya da duş yapın.

  •  Cilt kuruluğunun verdiği rahatsızlığı azaltmak için  bariyer onarıcı nemlendiriciler kullanın. Duştan çıkar çıkmaz havluyla nazikçe vücudunuzu kurutun, daha sonra suyu cildinize hapsetmek için bir nemlendirici sürün.

  • Rahatsızlık hissinizi azaltmaya yardımcı olan ve reçetesiz satın alabileceğiniz hidrokortizon kremi (Hipocort krem) kullanın.

  • Aspirin ya da ibuprofen kullanın. Bu sayede şişlikler, kızarıklıklar ve rahatsızlık hissinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Bol bol fazladan su için. Güneş yanığı, sıvıları cilt yüzeyine çeker ve vücudun geri kalan kısmından uzaklaştırır. Sıvı kaybından (dehidrasyon) kaçınmak için fazladan su içmek bu konuda yardımcı olabilir.

  •  Güneş yanıklarını (benzokain) “kain”  içeren anestezik  ürünlerle tedavi etmeye çalışmayın.

Cildiniz su toplarsa,büyük ihtimalle ikinci derece güneş yanığısınız. Dermatologların tavsiyesi:

  • Kabarcıklara dokunmadan iyileşmelerini bekleyin. Cildiniz, iyileşmesine yardımcı olmak için su toplar ve böylece enfeksiyondan da korunursunuz.

  • Vücudunuzun büyük bir kısmı, mesela sırtınız tamamıyla su toplamışsa ya da soğuktan titrerseniz, baş ağrısı, ateş görülürse, vakit kaybetmeden bir doktora başvurun.