122023May

Göz çevrenizde ödem ve torbalanmanız mı var?

Göz  çevresi cildinde zengin damarsal ağ yapısı bulunur. Derinin ince ve hassas olması nedeniyle de alt kapakta ödem ve torbalanma kaçınılmazdır.   Aynı zamanda, göz çevresindeki şişlik, yumuşak dokudaki aşırı sıvı akışı veya yüzdeki ödemin yaygın bir göstergesidir. Kişiyi daha yaşlı ve yorgun gösterir.  Bu duruma neden olan faktörler; genetik yatkınlık,  göz altı yağ yastıkcıkları, hormonal ve metabolik dengesizlikler, iklim şartları ve alerjiler vb olabilir. Gözaltı torbalarının kronikleşmesi, yaşlanmayla birlikte bu bölgedeki dokuların gevşemesi ve yağ yastıkçıklarının dışa doğru sarkmasından kaynaklanır.

Göz altı torbalanmaları için;  beslenmemiz (aşırı tuz tüketimi, yeterli su tüketmemek vb..), yatış/uyku pozisyonu (sırt üstü ve  başı yükselterek uyumak-çift yastık),  tıbbi nedenler (böbrek, troid, alerji, yetersiz oksijenlenme, burun tıkanıklığı  vb. sorunlar) ve kullanılan ilaç yada kozmetik ürünler  araştırılmalıdır.

Göz çevresindeki cilt aşırı sıvı veya yağ ile gerildiğinde, belli bir elastikiyet kaybeder; bu durumda kırışıklıklara yol açar. Gözyaşı kanallarını tıkayabilen aşırı yağ bazlı, yoğun kıvamlı göz kremlerinin uygulanması da şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle, kullanılacak ürünlerin göz çevresine uygun şekilde tasarlanmış olması gerekir. Ayrıca, göz makyajını mineral yağ bazlı ürünler ile temizlemek benzer şekilde göz çevresinde sorunlara neden olabilir.

Kafein,  özellikle kan dolaşımını uyaran, yapılandıran ve kılcallardan sıvı akışını kontrol eden güçlü bir antioksidandır.  Deri elastikiyetini ve tonüsünü de ayarlayarak,  gün içinde ve  zamanla  torbalanma belirtilerinde azalma  etkisi yaratabileceği bildirilmektedir.

Göz kreminizi seçerken özellikle kafein içermesine dikkat ediniz. Ürün seçimi ve ayrıntı için dermatologunuzdan yardım alın…