152019Tem
Cilt Yaşlanması Önlenebilir mi?

Cilt Yaşlanması Önlenebilir mi?

“Cilt yaşlanması önlenebilir mi?” HAYIR

“Cilt yaşlanma hızını yavaşlatabilir miyiz?” EVET


Yaşamınızı ve yaşlanmayı yöneterek, yaşınıza göre daha genç gözükebilirsiniz .
Cildinizin yaşlanmasını sadece genetik mirasınız etkilemez. Cildinize zarar veren, yaşlandıran iç ve dış nedenleri önleyebilir, etkilerini azaltabilirseniz yaşlanırken de, parlak, lekesiz, gergin, kırışıksız bir cilde sahip olabilirsiniz.

Cilt yaşlanmasının %80’i çevresel (dış) faktörlerin verdiği zararlardan kaynaklanır. Güneş, sigara ve stres cildimizi yaşlandıran ön önemli 3 suçludur. Bunlardan sigara ve güneş önlenebilir sebeplerdir. Stres ise modern yaşantımızın her anında bizimle birliktedir ve “kısa yoldan yaşlanmak” olarak bilinir. Bunlara yakın zamanda bir yenisi daha etkilendi “şeker”. Yaşlanmayı önlemek için yapabileceğiniz en önemli iki şeyden biri güneş kremi kullanmak, diğeri de güneşten kaçınmaktır. Sigaranın hem kendisi, hem içeriğindeki nikotin direkt cildin kolajen liflerine zarar verir. Şekerli nişastalı, unlu, glisemik indeksi yüksek gıdalar ciltte “şekerlenme” dediğimiz reaksiyonu oluştururlar; kolajenlerde “güneşte kalmış hortum” gibi küçük küçük kırılma olur. Bir başka sebep de, uygun olmayan kozmetiklerin, sabunların, makyaj malzemelerinin ve bazı tahriş edici uygulamaların cilde verdiği zarardır. Sonuçta ciltte kırışıklıklar, sarkma, elastikiyet kaybı, incelme, lekelenme görülür. Eğer, cilt yaşlanmasını yavaşlatmak istiyorsanız, mutlaka çevresel yaşlanmanın etkilerini önlemeyi iyi bilmeli, vücudunuzun antioksidan gücünü arttırmalısınız.
İçten gelen yaşlanma, cilt yaşlanmasının %10-20’ni oluşturur. Doğal bir süreçtir; önlenemez. Tüm organlarımızla birlikte cildimizde yaşlanır. En çok etkileyen faktör, genetik mirasımızdır. Yaş almayla birlikte, cilt hücreleri en önemli iki gençlik sermayesini kaybeder. Bunlar “su” ve hücreler arasını dolduran “hiyaluronik asit”tir. Cildin nem ve dolgu maddesinde azalmayla birlikte, destek liflerinden “kolajen” “elastin” yapımı da azalır. Cilt sıkılığını, elastikiyetini kaybeder; sarkar, kurur, kırışır, matlaşır.
Eğer sağlıklı, genç ve güzel bir cilde sahip olmak, yaşınızın iyisi gözükmek istiyorsanız, yaşlanma sürecinin doğal bir süreç olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu süreci, uygun plan ve programla yöneterek yavaşlatabilirsiniz. Yol haritanız 3 yönde ilerlemeli; Koruma, güçlendirme, yenileme. Koruma yöntemlerinin en başında yaşam şeklinize, genetik mirasınıza, günlük cilt bakım rutininize dikkat etmektir. Kozmetik ürünlerden yararlanın. Pahalı ürün iyi ürün demek değildir. Mutlaka dermatologunuzun önerdiği, içeriği cildinize uygun ürün kullanın. Cildi koruma zamanı gündüz, tamir ve yenileme zamanı gecedir. Eczane satışlı kozmetik ürünlerin etkinliği %10 dur. Daha derin işlemlerin etkinliği %90 dır. Kozmetik uygulamalar “adrese teslim”, derin işlemlerdir.

Güçlendirme ve yenileme işlemleri; kronolojik yaş, cilt tipi, cilt yaşı, metabolizma, hormonal yapı, sosyal konum ve pek çok karmaşık sebeplere bağlı olarak farklıdır. Kişinin istek ve ihtiyaçları da dikkate alınarak, kişiye özel, tedavi protokolleri düzenlenerek, küçük dokunuşlarla, simayı değiştirmeden, yaşlanma kontrol altına alınabilir ya da ertelenebilir.