252021Mar
Akne izleri hakkında merak ettikleriniz..

Akne izleri hakkında merak ettikleriniz..

Akne izleri de en az akneler kadar can sıkıcı olabilir.   Bilmeniz gereken ayrıntılar:

Akne izi nedir? Akne izleri ya çukur, şişkinlik ya da oyuklar şeklinde izlenebilir.

Herkeste akne izi olur mu? Hayır. Bazı insanların ciltleri lekelenmeye, izlere daha elverişlidir ama aknelerin koparılması ya da sıkılması durumu daha da kötüleştirir. Bu yüzden parmaklarınızı yüzünüzden uzak tutmaya özen gösterin!

İzler kalıcı mıdır? Gerçek bir akne izini tersine çevirmek mümkün değildir; sadece görünümü iyileştirilebilir. Öncelikle söz konusu izin tipini belirlemek gereklidir. Çünkü bazen insanların akne izi sandığı şey aslında sadece renk değişimidir. Renk değişimi de tedavi edilebilir.  Diyelim ki koyu tenlisiniz ve sivilcenizi sıktınız, koyu bir iz bıraktı. Bu yalnızca pigmentasyonla ilgilidir ve akne izi olmadığından tedavi edilebilir.

Akne izleri önlenebilir mi? İzleri önlemek istiyorsanız aknelerle oynamamalı, koparmamalısınız.

Tedaviye ne zaman başlanmalı? Akne izlerinin tedavisine başlamadan önce aktif aknelerin tamamıyla geçtiğinden emin olmak gerekir. Hala sivilceleriniz çıkıyorsa, herhangi bir tedaviye başlayamazsınız, yani öncelikle cildinizde yeni bir akne patlaması olmayacağından emin olmanız gerekir.

Beslenmemiz bir fark yaratır mı? Akne oluşumunda ve ardından gelen akne izlerinin daha kötü bir hal almasında etkili olan bazı gıdalar vardır. Tatlılar ve nişastalı gıdalar (ekmek, makarna, beyaz pirinç) gibi şekeri yükselten her şey bu gruba dahil edilebilir. Bitkisel yağ, ay çiçek yağı, soya yağı gibi poliansatüre yağlardan da uzak durmalısınız; çünkü bu yağlar iltihabı arttırabilir. Sebzeler cildimiz için harika gıdalardır. Biraz da protein ve bazı (iyi) yağları da tüketmek gerekiyor. Zeytinyağı, avokado, fındık, hindistan cevizi yağı hatta hayvansal yağlar bile cildiniz için iyidir.

Tıbbi tedaviler uygulanabilir mi? Evet. Cildinizdeki izlerin türüne bağlı olarak, akne izlerinin yok edilmesine yönelik farklı tıbbi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

Derma Roller. Bu yöntemde dokuz iğneli bir başlık kullanılarak cilt on binlerce küçücük vuruşla uyarılır. Cilt sanki tedavi edilmesi gereken on binlerce küçücük yara varmış gibi düşünmeye başlar ve bu duruma cildi yeniden şekillendirmek için daha fazla kolajen ve elastin üreterek tepki verir

Kimyasal peeling. Yüksek konsantrasyonda asitler akne izine uygulanır. Kabuklanma görülür ve aşama aşama, iz iyileştikçe cilt seviyesine çıkar ve cilt eşitlenir.

Soyucu laser tedavileri de iz tedavisinde başarıyla kullanılabilir.

Ayrıntı ve adres dermatologunuzdur.